31 Aralık 2007 Pazartesi

voleybolda savunma prensibi

Voleybolda, arka hücumun sadece belli noktalardan rakibe sayı verilmesini engellediğini kavramak önemlidir. Takımınızın sayı kazanması için rakip hücumu durdurulmak ya da servisten direk sayılar kazanılmalıdır. Çoğu üniversiteler arası maçta servisten alınan direk sayılar tüm sayıların %20’sinden azını oluşturmuştur. Bu rakam/oran uluslar arası maçlarda daha da düşüktür. Bu da kaybedilen sayıların çoğunun iki yoldan geldiğini gösterir. Birincisi rakip hücumu sağlam blokla engellemek, ikincisi de rakip hücumu durdurup hücuma geçmektir.



Blok yapma savunmanın ilk aşamasıdır. Arka alan savunması da ikincisidir. Bu ikisi birbiriyle bağlantılıdır ve takımınız takım savunmasının bu iki aşamasını oturtmak için saatler harcamalıdır. Blok yaparak rakip hücum agresif bir şekilde durdurulabilir yada sahanın belli bir alanı savunulabilir. Blokta yer almayan savunma oyuncuları, savunmaya blokörlerin yanı sıra topun sahaya düşmemesini engellemek için katılırlar.



Rakip hücumu durdurmada en sık/fazla kullanılan teknik çok daha kompleks(karmaşık yapıda)bir iştir. Hücum, defans oyuncusuna yüksek hızda ve birçok farklı açıdan gelir.Çoğu zaman,savunma oyuncuları bloktan seken topları da yakalamak,durdurmak durumundadırlar.Savunma oyuncuları topu sadece oyuna sokmakla değil,topu karşı atak yapmaya uygun olacak şekilde sahanın belli alanlarına atmakla yükümlüdürler.



İyi takım defansı bir takımın kazanma arzusunu yansıtır. İyi bir savunma oyuncusu topla birçok vücut hareketindeyken oynayabilir ve topu alanın kolayca hücuma dönüştürülebilecek bir noktasına atabilir. İyi savunmacı, aynı zamanda rakibin meydan okumasına ve en sert ataklarına karşı koyacak fiziksel ve zihinsel kuvvete sahiptir. İyi bir savunma oyuncusu hücum eden oyuncuyla topu oyunda tutmak için mücadele eder ve bu yetenekleri geliştirmek büyük zaman enerji ve tekrar gerektirir.



Savunma yeteneklerini geliştirmenin kilit öğeleri



1) Sahayı önünüze alın. İyi savunma oyuncuları her zaman topu ve sahayı önlerine alırlar ve topla oynamak için ileriye hamle yaparlar. Çoğu zaman savunma oyuncuları sahanın ortasında sahayı arkalarına almış şekilde yakalanırlar.

Hiç yorum yok: